Stil de viață Herbalife
Herbalife vă propune un stil de viață activ, fără excese, în care nutriția susținută de ultimele descoperiri ale științei ocupă un rol esențial și din care nu trebuie sa lipsească exercițiile fizice regulate, odihna și relaxarea.
Principiile Programului „Viață activă și sănătoasă cu Herbalife”:
- Nutriție corectă – Ea constă într-o dietă variată și echilibrată care include macro și micronutrienți pentru a răspunde nevoilor unei persoane și stilului său de viață (vârstă, sex, stadiul de viață, greutate, compoziția corpului, nivelurile de activitate și rata metabolismului). Mesele trebuie să fie dese (3 mese și 2-3 gustări), dar rezonabile din punct de vedere cantitativ, echilibrate nutrițional și cu un continut bogat de fructe și legume proaspete.
- Hidratare adecvată – Herbalife recomandă ca din alimentația de zi cu zi să nu lipsească cea mai importantă componentă a corpului nostru, și anume apa. Apa intră în componența celulelor si este esențială în toate procesele care au loc în organismele vi. Se recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi, dar necesarul de apă diferă de la o persoană la alta.
- Exerciții fizice regulate și odihna – Este foarte important ca surplusul de calorii acumulat în timpul meselor să fie ars evitând astfel depunerea acestuia sub formă de țesut adipos (grăsime). Se recomandă ca in fiecare zi să acordați măcar o jumatate de oră pentru exerciții fizice de intensitate moderată sau chiar intensă. Este recomandat de asemenea să se respecte cu strictețe orele de somn, cele 7 ore în care organismul se reface fiind esențiale pentru o viață activă și sănătoasă.
Cum vede Herbalife o nutritie corecta?
Obiceiurile noastre alimentare de zi cu zi și stilul de viata ne influențează sănătatea, nivelul nostru de energie și bunăstare. De aceea, este esential să întelegem bazele nutriției și apoi să le punem în practică.
Prima regulă de bază este faptul că alimentația trebuie să fie personalizată ea fiind în mod direct influențată de mai mulți factori cum ar fi vârstă, sex sau situație medicală, astfel, este normal ca un barbat de 20 de ani să aibă nevoi energetice diferite față de o femeie de 50 de ani.
Odată ce am înțeles care și ce sunt nutrienții cheie pe care trebuie să îi introducem în alimentația noastră, devine mai ușor să ne adaptăm la diferitele nevoi ale stilul nostru de viață, și să aplicăm o nutriție mai sănătoasă, gestionând astfel mai bine obiectivele de greutate.
În cele ce urmează, veți descoperi modul în care aceste elemente formează principiile unei vieți active și sănătoase Herbalife, veți afla de ce proteinele sunt o parte importantă a unui stil de viață sănătos și o cheie pentru gestionarea greutății, veți afla cât de multă grăsime este prea multă grăsime, veți învața să determinați IMC-ul (indicator de greutate corporală) și cum se raporteză acesta la ceea ce ar trebui să mâncați.
Energie și Metabolism
Energia este necesara vietii fiind responsabila pentru tot ceea ce facem. Primim energie din alimentele pe care le mâncam, măsurată în kilocalorii (kcal, de obicei numite doar calorii) si kj (kJ).
Este data de macronutrienti (grăsimi, carbohidrați și proteine) – Plus alcooli – care oferă corpului nostru energie (a se vedea valorile de contributie de mai jos).
Metabolismul este denumirea pentru procesele chimice care au loc în celulele organismului nostru pentru a menține viața. Aceste reactii chimice creaza și folosesc energie în corpul nostru. Rata metabolica de bază (BMR) este rata
potrivit careia o persoană folosește energie pentru a-si menține funcțiile de bază ale organismului (de exemplu :sa mentina ritmul cardiac, pentru respirație și pentru a menține caldura corpului) .
BMR reprezintă aproximativ 70% din energia pe care o cheltuim în fiecare zi.
BMR diferă de la un individ la altul și între diferite grupuri de populație.
Dacă ești înalt și zvelt, esti susceptibil in mod natural sa ai un metabolism mai rapid decât cineva care este mai scund și indesat. Compoziția corpului afectează și rata dumneavoastră metabolica , în special raportul grasime – muschi.
Daca aveti mai multa masa musculara sunt folosite mai multe calorii
să susțină aceasta masa musculara. Deci, cei cu mai multi mușchi au, în general, o rata metabolica bazala mai rapida și astfel ard mai multe calorii in repaus zilnic.
Macronutrientii
Macronutrientii sunt acele substante care ofera energie organismului uman, fara de care nu am putea indeplini activitatile zilnice. Macronutrientii trebuie sa faca parte din alimentatia noastra dar fara a se face abuz de niciunul dintre ei ci sa ofere meselor zilnice un meniu echilibrat si armonios. Din clasa macronutrientilor fac parte proteinele,carbohidratii si grasimile.
„Macro” înseamnă mare, deci macronutrientii sunt substante nutritive necesare în cantități relativ mari.
Sunt trei grupuri de macronutrienti:carbohidratii (inclusiv fibre) , proteinele si grasimile.
Fiecare grup de macronutrienți aduce energie în diferite moduri și diferite cantitati. Desi fiecare dintre acesti macronutrienti furnizeaza energia necesara pentru functionarea optima a organismului, aceasta variaza.
Deci, 1g de grasime pura furnizeaza de 2¼ ori energia furnizata de 1g de carbohidrați.
Carbohidratii 4 kcal (17 kJ) pe gram
Fibre 2 kcal (8 kJ) pe gram
Proteine 4 kcal (17 kJ) pe gram
Grasimi (lipide) 9 kcal (37 kJ) pe gram
Carbohidratii
Carbohidratii reprezinta principala sursa de energie a organismului avand un rol important in metabolism.
Carbohidrații este termenul general pentru grupul de nutrienți care includ zaharuri, amidon și fibre dietetice.
Zaharurile și amidonul pot fi digerate, dar fibrele sunt indigeste șI formeaza ceea ce este cunoscut sub numele „furaj”.
Carbohidratii:
• Sunt macronutrienti de care avem nevoie în cea mai mare masura.
• Asigura sursa principala de energie a organismului
• Sunt necesari pentru buna funcționare a sistemul nervos central , rinichilor si creierului si de furnizarea de glucoză
• Ajuta structura noastră musculara – inclusiv inima noastră – pentru a functiona corect
Sunt de 2 feluri : complecsi si simpli.
Carbohidratii simpli
Carbohidratii simpli sunt zaharuri, cum ar fi glucoză, zaharoză (zahar de masa) și lactoză (zahărul din lapte).
Alimentele bogate in zaharuri simple tind să fie rafinate și conțin în general mai putine vitamine si minerale esentiale.
Acestea sunt digerate și absorbite rapid de organism și astfel oferă o sursă rapidă de energie. Cu toate acestea, acest lucru poate provoca un vârf și o criză a nivelului de zahar din sange, ceea ce poate duce la a simti foamea mai repede decât daca mananci fibre, sau carbohidrati complecsi.
Surse alimentare de carbohidrati simpli: unele fructe șilegume, suc de fructe, iaurt, miere, brioșe, prăjituri, biscuiti, zahar de masa, băuturi răcoritoare și produse de patiserie.
Carbohidratii complecsi
Carbohidratii complecsi cum ar fi amidonul, sunt digerati mai incet decat zaharurile simple.
Carbohidratii complecsi sunt alcătuiti dintr-un număr de diferite unități de carbohidrați simpli legati împreună.
Sunt defalcati in timpul procesului de digestie in zaharuri simple. Timpul necesar pentru a fi arsi semnifica faptul că sunt digerati și absorbiti în organism mai lent.
Surse alimentare de glucide complexe: legume, paine integrala, cereale,fructe și paste.
Încercați să evitați sau limitati alimentele cu mare conținut de zahăr rafinat , cum ar fi dulciuri și băuturi răcoritoare. Produsele de patiserie și
prăjiturile sunt bogate in grasimi, precum și zaharuri și astfel pot furniza un plus de
energie (calorii).
Fibrele
Fibrele sunt o formă de carbohidrat complex, care nu pot
fi digerate și absorbite de către organism. Fibrele trec prin tractul intestinal pentru a ajuta sistemul digestiv .pentru a procesa alimentele și pentru a ajuta absorbția substanțelor nutritive.
Unele tipuri de fibre sunt, de asemenea, benefice pentru convietuiea prietenoasă a bacteriilor probiotice care locuiesc in intestine.
Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile.
Fiecare are proprietăți ușor diferite; fibrele solubile absorb apa, umflandu-se în stomac. Ele contribuie la reglarea zaharului din sange.
Fibrele insolubile trec prin sistemul digestiv relativ intacte și ajuta peristaltismul intestinal.
Atât fibrele insolubile cat și cele solubile sunt esențiale în dieta.
Surse alimentare de fibre: fructe și legume (cu piele /
coaja ), produsele alimentare integrale, nuci, seminte si leguminoase.
Proteinele
Aportul de proteine este deosebit de important pentru rolul lor în întreținerea și repararea celulelor. Atunci când sunt combinate cu exercițiu proteinele pot ajuta pentru a construi și menține o masa musculara slabă.
Proteinele sunt alcătuite din blocuri numite aminoacizi. Există multe funcții ale proteinelor:
• crearea și menținerea masei musculare
• repararea tesuturilor
• ajută funcția sistemului imunitar în mod corespunzător
• sursă de energie atunci când carbohidratiiși grăsimile nu sunt disponibile
Sursele de proteine animale tind să fie mai bogate în grăsimi comparativ cu sursele vegetale de proteine. Dacă consumati alimente bogate in proteine animale, asigurați-vă că alegeți proteine cu continut scăzut de grăsime,optand pentru alimente cum ar fi carne slabă sau produse lactate degresate.
Surse bune de proteine – pește, ouă, lapte degresat , soia, carne de pasăre, produse lactate sarace in grasimi, carne rosie macra .
Încercați să evitați sau limitati – bucăți de carne cu mare conținut de grăsimi saturate, produse lactate grase si produse prelucrate din carne care au conținut ascuns de grăsime
Grasimile
Materiile grase sunt formate din acizi grași. Unii acizi grași au
beneficii esențiale de sănătate, cum ar fi omega-3 (de exemplu, uleiuri de pește) si omega-6 (de exemplu, uleiuri vegetale), altii mai puțin.
Grăsimile au urmatoarele beneficii:
• Ajuta organismul sa absoarba vitaminele liposolubile A, D, E și K
• Asistență în menținerea membranelor celulare
• Protejeaza organele noastre de daune
Organismul nostru stochează grăsime pentru a furniza energie atunci când sursele de carbohidrați sunt epuizate; cu toate acestea, multa grasime stocata are consecinte negative asupra sanatatii
Există trei tipuri principale de grăsimi:
Grasimile saturate sunt grasimi gasite in principalele produse de origine animală, cum ar fi carnea rosie, unt șI brânzeturi grase. Un aport ridicat de grasimi saturate provoaca probleme cardiace.
Grăsimile nesaturate, de asemenea, cunoscute sub numele de „grasimi bune” sunt
găsite în produsele alimentare, cum ar fi măsline și ulei de floarea-soarelui, avocado, ulei de peste, nuci si seminte.
Omega-3 și omega-6 sunt două grasimi nesaturate care sunt esențiale pentru sănătate și trebuie să fie obținute prin dieta deoarece organismul este incapabil sa le produca. Ele fac parte din structura tuturor celulelor din trupurile noastre. Avem nevoie de ele pentru a atinge și menține o inima sanatoasa, și funcționarea sănătoasă a creierului, a ochilor, a pielii, a articulațiilor, părului și sistemului imunitar.
Este important să se mențină un echilibru de acizi grași omega-3
și omega-6. Ei lucrează împreună pentru a permite organismului să funcționeze corect – în special pentru echilibrul de inflamație. Cu toate acestea, după cum omega-6
este mai bogat in dieta (găsit în legume), comparativ cu omega-3, care se găsește în general doar în pește gras,studiile arata ca multe diete au continut mic în omega-3, ceea ce creează un dezechilibru.
Caloriiie din grasimi ar trebui sa constituie 20-35% din aportul zilnic total de calorii, si grasimiie saturate ar trebui sa fie menținute sub 10% din aportul total de calorii.
Grăsimiie trans sunt grăsimi nesaturate care au o structură chimică usor diferită fata de grasimile nesaturate. Cantități mici de grasimi trans sunt prezente în mod natural
în alimente produse din lapte de oaie și de vacă. Cu toate acestea cele mai multe grasimi trans dîn dieta provin din utilizarea de grăsimi vegetale parțial hidrogenate
– acesta este un proces în care uleiul vegetal este transformat într-o grăsime semi-solida pentru a-l face mai adecvat pentru utilizarea în procese de gătit și de copt.
Prin urmare margarina , unele alimente coapte si prajite pot fi bogate in grasimi trans, deși cei mai multi producători de produse alimentare lucrează din greu pentru a reduce conținutul de grăsimi trans din produse.
Este importanta inlocuirea grăsimilor saturate și trans din dieta cu grăsimi nesaturate pentru a reduce riscul de a dezvolta boli de inima.
Grăsimile bune – grasimile nesaturate – se gasesc in majoritatea uleiurilor vegetale inclusiv ulei de măsline, nuci si seminte, avocado, peste gras cum ar fi somonul sau macroul care conțin acizi grași omega-3, floarea-soarelui, rapiță, etc
Încercați să evitați sau limităti – grasimile saturate si grasimile trans gasite
în produsele de patiserie, alimentele prajite, ciocolata de cofetărie și produsele lactate din lapte integral.
Doza Zilnică Recomandată (DZR)
Doza Zilnică Recomandată (DZR) este un ghid european pentru cât de multă energie și nutrienți cheie sunt necesare pentru o dietă echilibrată. Dezvoltat de oameni de stiinta in nutritie din conducerea unor organisme profesionale ele sunt recomandări pentru un adult sanatos, de greutate medie, cu un nivel mediu de exercițiu.
Puteți găsi DZR pe ambalajul celor mai multe branduri de produse alimentare și au rolul de a identifica cu ușurință nutrientii.
Valoarea rației de produs. Dupa cum încercati sa slabiti, sa creșteti în greutate sau sa va mențineti o greutate sanatoasa, trebuie sa mancati o dieta echilibrata nutrițional, și sa aveti in vedere contribuția pe care diferite alimente o au pentru DZR a dumneavoastră.Acest indiciu va poate ajuta să va realizati obiectivul.
Cuantumul de valori pentru Doza Zilnică Recomandată
Valorile tipice Femei Bărbați procent din produs
Energia consumului alimentar
Calorii 2,000kcal 2,500kcal –
Proteine 45g 55g 10-15%
Carbohidrați 230g 300g 45-60%
Zaharuri 90 g 120g – 95g 70g grasimi 20-35%
Acizi grași saturați 20g 30g –
Fibre 24g 24g –
Sare 6g 6g –
Pentru mai multe informatii despre produsele Herbalife va rugam contactati un Distibuitor Independent Herbalife local
Micronutrientii
Ca si in cazul macronutrientilor, micronutrientii sunt esentiali intr-o dieta echilibrata.
Micronutrienții sunt necesari în cantități foarte mici și ajuta la utilzarea si conservarea energiei . De asemenea, ei joacă un rol vital în funcționarea celulei și sunt esențiali pentru dezvoltarea și starea de sănătate a tuturor țesuturilor corpului.
Denumite generic micronutrienti , vitaminele si sarurile minerale asigura echilibrul necesar unei diete.
Vitaminele sunt substante nutritive care sunt necesare în cantități foarte mici, dar sunt esențiale pentru viață. Vitaminele nu pot fi produse de către organism în cantități suficiente așa ca ele trebuie să fie obținute dintr-un regim alimentar variat.
Există mai multe vitamine pe trebuie să le obținem din alimente pentru a asigura creșterea și repararea pielii, oselor, muschilor și multe alte procese ale organismului.
Vitaminele sunt fie solubile în apă, fie solubile in grăsime.
Vitaminele liposolubile: A, D, E și K pot fi stocate în organele noastre, cum ar fi ficatul atunci când avem nevoie de ele
Vitaminele hidrosolubile: cum ar fi vitaminele B șI vitamina C nu pot fi stocate în organism, prin urmare consumul regulat de alimente care conțin aceste vitamine este esențial.
Mineralele și oligoelementele sunt esențiale pentru întreținerea și controlul multor functii ale organismului, inclusiv producerea de enzime și hormoni.
Există mai multe minerale și oligoelemente de care avem nevoie pentru a ne menține sănătoși. Unele, cum ar fi calciu, magneziu și fosfor, sunt necesare în cantități relativ mari pentru creșterea și repararea oaselor si a dintilor. Altele, cum ar fi cupru, sunt necesare în cantități foarte mici.
Atat carentele de vitamine si saruri minerale cat si excesul lor pot fi daunatoare sanatatii. In consecinta ca si in cazul macronutrientilor, si necesarul de Vitamine si Saruri minerale este standardizat si personalizat, recomandandu-se cantitati optime pentru fiecare categorie de persoane in parte. Este vorba de asa numitele DZR – uri sau Doze Zilnice Recomandate.
Atat vitaminele cat si sarurile minerale din alimente au un grad mare de absorbtie in organism, spre deosebire de cele mai multe din cele sintetice.
Vitaminele
Vitaminele sunt compuşi organici pe care organismul nu le poate sintetiza, dar prezenţa lor în corpul uman este absolut obligatorie pentru îndeplinirea la parametric normali a unor funcţii esenţiale ale acestuia. Comparativ cu proteinele, lipidele sau glucidele, vitaminele nu reprezintă surse de calorii iar organismul le foloseste in cantităţi mult mai mici decât acestea.
Vitamina A (Beta-carotenul)
Se găseşte în brânză, ficat, cartofi dulci , spanac, legume cu frunze verzi,
broccoli, caise, lapte , cereale şi morcovi
Contribuie la un metabolism normal al fierului, menținerea in buna stare a pielii şi a vederii, la funcţionarea normală a sistemului imunitar.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: Vitamina A 900 mcg –echivalentul a 4 linguri de morcovi gătiţi.
Vitamina B1 (Tiamina)
Se găseşte în cereale integrale, carne de porc, nuci, fasole uscata si alte leguminoase.
Contribuie la: un metabolism care eliberează energie normala, la funcţionarea normală a sistemului nervos şi a inimii.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: Vitamina B1 (Tiamină) 1,2 mg – echivalentul a 460 g de mazăre
Vitamina B2 (Riboflavina)
Se găseşte în lactate, carne, ciuperci , legume verzi cu frunze.
Contribuie la: un metabolism normal, la funcţionarea normală a sistemului nervos, la menținerea globulelor roşii în parametri normali, lamenținerea pielii şi a vederii în stare bună, la metabolizarea normală a fierului,la protejarea celulelor de stresul oxidativ, la reducerea stării de oboseală şi epuizare.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: Vitamina B2 (Riboflavină) 1,3 mg – echivalentul a 2½ pahare mici cu lapte.
Niacina (B3) – Se găseşte în carne, peşte, cereale integrale.
Contribuie la: un metabolism normal,la funcţionarea normală a sistemului nervos, la menținerea pielii în stare bună,la reducerea stării de oboseală şi epuizare.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 16 mg – echivalentul a 5 felii de friptură de miel.
Vitamina B5 (Acidul pantotenic)
Se găseşte în lapte, ouă şi legume verzi.
Contribuie la: un metabolism normal, reducerea stării de oboseală şi epuizare, performanţe mentale normale, la apărarea împotriva infecţiilor .
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: Vitamina B5 (Acidul pantotenic) 5 mg – echivalentul a 2 avocado și ½.
Vitamina B6
Se găseşte în carne, peşte, cartofi, banane.
Contribuie la: un metabolism normal, funcţionarea normală a sistemului nervos, a sistemului imunitar, reglarea activităţii hormonale, reducerea stării de oboseală şi epuizare.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: Vitamina B6 1,7 mg – echivalentul a 2 conserve și ½ de ton.
Vitamina B12
Se găseşte în lapte, lactate, ouă şi peşte.
Contribuie la: un metabolism normal, funcţionarea normală a sistemului nervos, formarea normală a globulelor roşii, reducerea stării de oboseală şi epuizare.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: Vitamina B12 2,4 mcg – echivalentul a 2 felii și ½ de brânză cheddar.
Folatul(acidul folic sau vitamina B9) – Se găseşte în cereale integrale, legume cu frunze verzi, sparanghel, spanac, varză, portocale, mazăre, roşii, grâu, ou, ficat, migdale, lapte, brânzeturi fermentate.
Contribuie la: dezvoltarea normală a ţesutului matern în timpul sarcinii, formarea normală a sângelui, un nivel normal de homocisteină, reducerea stării de oboseală şi epuizare, funcţionarea normală a sistemului imunitar.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 400 mcg – echivalentul a 12 linguri cu vârf de spanac fiert.
Colina – Se găseşte în drojdie de bere, carne, creier, inima, ficat si rinichi, galbenus de ou, produse lactate, lapte, anumite legume, cerealele integrale, porumbul, melasa, papadie, nuci, ciuperci, spanac, rosii, morcovi
Contribuie la: funcţionarea normală a ficatului si a vezicii biliare, intervine in degradarea acizilor grasi, a numitor acizi aminati si a glucozei, contribuie la eliminarea substantelor toxice din organism, stimuleaza cresterea parului, ameliorarea capacitatii de memorare .
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 30 mcg – echivalentul a 1 pumn și ½ de alune crude sau echivalentul a 3 ouă și ½.
Vitamina E – Se găseşte în uleiul de floarea soarelui.
Contribuie la: protejarea celulelor de stresul oxidativ.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: Vitamina E 15 mg – echivalentul a 3 linguri ulei de floarea soarelui.
Vitamina C – Se găseşte în citrice, cartofi, căpşune.
Contribuie la: funcţionarea normală a sistemului imunitar, un metabolism normal, funcţionarea normală a sistemului nervos, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea stării de oboseală şi epuizare. Ajută la o mai bună metabolizare a fierului.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: Vitamina C 100 mg – echivalentul a 2 portocale medii.
Vitamina D – Se găseşte în peştele gras, lactate, ouă,cereale şi prin acţiunea soarelui, în piele.
Contribuie la: niveluri normale de calciu, păstrarea oaselor în stare bună, a unei bune funcţii musculare, funcţionarea normală a sistemului imunitar, absorbţia/ utilizarea normală a calciului şi fosforului.
De ce cantitate am nevoie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: Vitamina D 15 mcg – echivalentul a 2 file-uri de macrou.
Mineralele
Mineralele sunt substante anorganice simple pe care organismul nu le poate sintetiza ca atare si este obligat sa le obtina din alimente
Calciu – Se găseşte în produsele lactate, legume cu frunze verzi, leguminoase.
Contribuie la: un metabolism normal, funcţionarea normala a muschilor, la mentinerea oaselor şi dinţilor în stare bună.
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 1300 mg – echivalentul a 5 borcănele cu iaurt (600 g).
Fosfor – Se găseşte în carne, pui, peşte, ouă, nuci şi legume.
Contribuie la: funcţionarea normală a membranei celulare, la o stare bună a oaselor şi dinţilor.
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 1250 mg – echivalentul a 3 file-uri de somon.
Potasiu – Se găseşte în fructe, legume și cartofi, cacao, cafea.
Contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos,la funcţionarea normală a musculaturii , lapăstrarea unei tensiuni arteriale normale.
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 2000 mg – echivalentul a 6 banane medii.
Fier – Se găseşte în carne, peşte, leguminoase, cereale îmbogăţite.
Contribuie la: o funcţie cognitivă normală, un metabolism normal,
producerea normală de globule roşii și hemoglobină, transportul normal al oxigenului în organism, funcţionarea normală a sistemului imunitar, reducerea stării de oboseală şi epuizare .
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 18 mg – echivalentul a 4 bucăţi de friptură de mușchi de vită.
Zinc – Se găseşte în carne, peşte şi crustacee, lactate, seminţe şi leguminoase
Contribuie la: metabolizarea normală a carbohidraţilor, funcţia cognitivă normală, sistem
osos bun, menținerea pielii, a părului şi unghiilor în stare bună, menținerea unei vederi bune, protejarea celulelor de stresul oxidativ, funcţionarea normală a sistemului imunitar, o fertilitate şi un sistem reproducător normal, metabolizarea normală a acizilor graşi, metabolizarea normală a macronutrienţilor.
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 11 mg – echivalentul a 23 linguri de seminţe de susan uscate.
Magneziu – Se găseşte în seminţe, nuci, legume, legume cu frunze verde închis.
Contribuie la: funcţionarea normală a sistemului nervos, o bună funcţie musculară, sinteză normală de proteine şi menținerea oaselor şi a dinţilor în stare bună.
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 420 mg – echivalentul a 10 linguri de seminţe crude de dovleac.
Mangan – Se găseşte în orezul brun, cereale integrale, legume, nuci şi ceai.
Contribuie la: menținerea unor oase sănătoase, protejarea celulelor de stresul oxidativ.
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 2,3 mg – echivalentul a 1 cană şi 1/3 orez brun fiert
Cupru – Se găseşte în crustacee, nuci şi cacao.
Contribuie la: un metabolism normal, funcţionarea normală a sistemului nervos, transportul normal al fierului în organism, o pigmentare normală a pielii şi părului, funcţionarea normală a sistemului imunitar, protejarea celulelor de
stresul oxidativ.
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 0,9 mg – echivalentul a 1 pumn și ½ de nuci cashew
Iod – Se găseşte în lactate, sare iodată, fructe de mare.
Contribuie la: o funcţie cognitivă normală, un metabolism normal,
funcţionarea normală a sistemului nervos, menținerea unui aspect normal al pielii, secreţia normală a hormonilor tiroidieni şi o funcţionare normală a tiroidei.
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 150 mcg – echivalentul unui file mediu de cod.
Seleniu
Se găseşte în peşte, carne, legume, cereale integrale.
Contribuie la: păstrarea aspectului sănătos al părului şi al unghiilor, funcţionarea normală a sistemului imunitar, protejarea celulelor de stresul oxidativ şi o funcţionare normală a tiroidei.
Ce cantitate îmi trebuie zilnic?
Valoarea nutritivă de referință: 55 mcg – echivalentul 1 conservă și ½ de sardine.
Valoarile nutritive de referinţă (VNR) prezentate aici, satisfac nevoile aproape
tuturor persoanelor sănătoase (în proporție de 97%-98%), pentru a preveni carenţele
de nutrienți. VNR nu sunt suficiente pentru a avea o stare nutriţională optimă şi pentru a
preveni bolile cronice. Cantităţile de alimente menţionate mai sus nu reprezintă porţiile
recomandate, ci sunt menţionate ca termen de comparaţie. În general, alimentele conţin
mai mulţi nutrienţi şi nevoile zilnice sunt cel mai bine satisfăcute printr-o dietă variată şi
echilibrată.
Pentru mai multe informatii despre produsele Herbalife va rugam contactati un Distibuitor Independent Herbalife local
Ierburi și plante
Multe ierburi și plante sunt folosite pentru a avea un
efect benefic asupra sănătății, atunci când sunt combinate cu un
regim alimentar echilibrat și variat. Iată câteva exemple:
Consumul de ceai verde dateaza din perioada 551-479 î.Hr. cunoscute fiind calitatile sale
răcoritoare si tonifiante pentru care a fost recunoscut ca bautura cea mai populara din lume .
Ceaiul verde și ceaiul negru au fost folosite de secole
și au mulți compuși benefici.
Guarana este un arbust nativ din America de Sud care
a fost folosit de secole de către indienii amazonieni pentru
conținutul sau de cafeină naturala.
Una dintre plantele cele mai versatile și benefice este
Aloe Vera: Gelul din interiorul frunzei de aloe vera este un
amestec complex de glucide, cu proprietăți liniștitoare.
Apa
Este vital sa bem zilnic multa apa potabila pentru buna functionare a celulelor;
Corpul nostrum este alcătuit din 60-70% apă. Apa permite trecerea nutrientilor in organism, ajuta la menținerea circulației, mentinerea temperaturii corpului, stimularea metabolismului, scăderea a poftei de mâncare și eliminarea toxinelor din organism. Ca orientare generala , încercați să beti 2 litri de apă pe zi dar dacă aveti o viata activa va trebui să beti mai mult pentru a înlocui apa pierdută prin transpirație.
Apa de izvor are un continut scazut in minerale si ea poate fi consumata fara a exista riscuri pentru sanatate de catre orice persoana, inclusiv de catre copiii sub 5 ani.
Apa de masa este apa de fantana si nu trebuie sa fie colectata din zone poluate.
Apa minerala carbogazoasa constituie o sursa importanta de minerale : calciu, magneziu , sodium, fier, potasiu si bicarbonate,dar are dezavantajul riscului de aparitie a pietrelor la rinichi.
Apa plata este slab mineralizata (sub 500 mg saruri/litru) dar nu contine CO2 si poate fi consumata de catre toata lumea.
O alimentație echilibrată și variată
Corpul nostru are nevoie de un regim alimentar variat și echilibrat pentru a obține
nutrienții esențiali de care are nevoie. Linia directoare pentru o buna sănătate este o alimentatie echilbrata care include cantitatea potrivita de macronutrienți si energie obtinuta din carbohidrati , consum de fibre, proteine și grăsimi nesaturate
O alimentatie echilibrata include de asemenea si o aprovizionare echilibrata de micronutrienti – vitamine, minerale și oligoelemente, o dieta saraca in zahar , aport de sodiu limitat.
Consumul de fructe proaspete și legume colorate asigura substante nutritive importante .
Este bine sa consumati cel putin cinci portii de hrana pe zi, dar aveti in vedere sapte portii.
Hidratare adecvată – cel puțin 2 litri de apă pe zi asigura deshidratarea corpurilor noastre .
Alte obiceiuri ale unui stil de viata sanatos : reducerea consumului de alcool, reducerea consumului de sare, evitarea fumatului.
Ce alegi sa mananci este important pentru a menține un corp sănătos.
Începe ziua cu un mic dejun hrănitor sănătos și un aport de lichide bun pentru a reface substanțele nutritive esențiale și apa care au fost epuizate în timpul noptii. Un mic dejun bun vă reface energia și ajuta metabolismul.
Mesele de dimensiuni rezonabile și gustările sănătoase pe tot parcursul zilei ajuta la reglarea energiei și poate evita vârfuri șI crize (scaderi) de energie care poate duce uneori la o nutriție proastă. O modalitate buna de a gestiona aportul de energie și alimente este de a mânca cinci mese mai mici pe zi, mai degrabă decât trei mese mari.
Consumati o masa ușoara și echilibrata seara devreme, incluzand fructe și legume proaspete, pentru ca sunt mult mai usor de digerat, comparativ cu o cină grea chiar înainte de culcare.
Exercitii fizice regulate, odihna si relaxare
Buna nutritie nu este singura necessitate a unei bune sănătati și a unei stari de bine. Exercitiile regulate sunt vitale si aduc multe beneficii sănătății.
Oase puternice si muschi
Ridicarea de greutății și activități de aerobic ajuta la mentinerea sanatatii oaselor și pentru a construi și menține muschi puternici.
Activitățile includ: mers, jogging, greutăți , rezistența
Cu cat este mai mare masa musculara, cu atât mai ușor este să mentii o greutate sanatoasa.
Reducerea stresului
Unul dintre cele mai bune beneficii ale miscarii este capacitatea sa de a reduce stresul. Exercitiul produce endorfine care dau sentimente de relaxare și bunăstare. O plimbare vioaie sau antrenament rapid poate fi exact ceea ce aveți nevoie pentru a va ajuta sa
vă relaxati după o zi stresantă.
Dormiti suficient.
Includeti 30 de minute de exercițiu la intensitate moderata 5 zile pe săptămână
Treburi comune Activități sportive
Spălat și ceruit o mașină pentru 45-60 de minute
Volei pentru 45-60 minute
Spalare geamuri sau etaje pentru 45-60 minute
Joacă fotbal pentru45 minute
Gradinarit pentru 30-45 de minute
Plimbare 1.75 mile în 35 minute
Greblat frunze pentru 30 minute
Bicicleta 5 mile în 30 de minute
Plimbare 2 mile în 30 de minute
Dans rapid timp de 30 minute
Bataie cu zăpadă timp de 15 minute
Ture de înot pentru 20 minute
Mers pe jos pe scară timp de 15 minute
Rularea 1.5 mile în 15 minute
Asigurați-vă că va odihniti și relaxati destul, pentru a permite corpului sa se recupereze și să se pregătească pentru o nouă zi . Încercați să obțineți cel puțin 7 ore de somn de calitate in fiecare noapte.
Personalizarea aportului nutrițional
Dupa ce ne-am stabilit elementele de bază ale unei diete echilibrate, importanța obiceiurilor sănătoase de odihna si exercitii fizice, precum și de băut multă apă, haideți să aruncăm o privire mai detaliată la individualizarea unui program nutritional pentru tine.
Pentru îmbătrânirea sănătoasă sau alte etape din viață este necesar ca nutriția sa suporte nevoile specifice ale sexului sau varstei, sa aiba nivelul corect de nutrienți, nivelurile de exercițiu fizic pentru a sprijini nevoile schimbarilor corpului vostru . De exemplu, este necesara o dieta bogata in fibre pentru digestie și suplimentare de calciu pentru rezistenta osoasa.
O persoană sportiva cu un stil de viață activ are nevoie de un plan de nutritional care sa ofere calorii suplimentare de bună calitate și substante nutritive pentru a le înlocui pe cele utilizate sau epuizate în timpul exercițiilor, sa ofere energie și hidratare eficientă, sa ofere proteine de bună calitate pentru a construi, repara si reface
musculatura ,sa ofere carbohidrații, combustibilul cheie pe care muschii il folosesc in timpul exercitiului
DZR sunt linii directoare generale pentru valoarea de macronutrienți pe care ar trebui să le consumam in fiecare
zi . Dar este important să tinem cont de stilul de viață al fiecaruia, varsta , sex , greutatea corporală reală, niveluri de activitate ,obiective personale.
Rata metabolica a organismului dumneavoastră ( viteza la care ardem calorii) este afectată de toti acești factori .
Diferite stiluri de viață au nevoi nutriționale diferite .
Un sportiv va avea nevoie de mai mult decât DZR
Pentru controlul greutății este necesar controlul caloriilor , un echilibru de nutrienți fără exces de calorii si niveluri bune de proteine si fibre .
Pentru a evita vârfuri și crize de energie, care pot duce la dieta nesanatoasa și nutriție proastă , incepeți fiecare zi cu un mic dejun sănătos și încercati să măncati cinci mese mai mici in fiecare zi. Începeti ziua cu micul dejun pentru a furniza energie până la masa de prânz și evitati gustările nesănătoase.
Calcularea indicelui de masa corporala
Indicele de masă corporală (IMC) este o modalitate de a stabili dacă greutatea dumneavoastră se încadrează într-o gamă sănătoasa.
Este considerat o măsura mai utila decât greutatea singura, deoarece se bazează atât pe greutate cat și pe înălțime.
Poate indica dacă o persoană are o greutate sanatoasă pentru înălțimea sa.
În cazul în care IMC este în afara sănătatii un control al greutății sau un program de management de greutate cu ajutorul Herbalife Formula 1 si alte produse de management de greutate poate fi benefic.
Formula: Greutate (kg) / inaltime la patrat (m2) = IMC dvs.( kg/m2) .
VALORI IMC
• 18,49 sau mai putin – Subponderal
• intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala
• intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal
• intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)
• intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)
• 40,00 sau mai mult – Obezitate morbida
Notă: Acest indice este doar un ghid. Acesta nu se potrivește copiilor sau oamenilor în vârstă si nici persoanelor care faceți mult sport si au mulți mușchi la care mușchii cântăresc mai mult în comparație cu depozitele de grăsime si afectează starea IMC .
Sumar
Dacă această informație este complet noua pentru tine sau dacă e doar un memento, nu ignora acest ghid, pastreaza-l la indemana, astfel încât să il poti consulta la nevoie . Deși există multe lucruri pentru a fi luate in considerare atunci când realizezi un stil de viață sănătos activ, vei fi surprins cat de repede te vor ajuta cunoștințele tale.
După ce ai dezvoltat o rutină regulată de a manca bine, de a bea multă apă, de a face exercitii fizice regulate și de a te odihni adecvat, vei avea mai multa
energie pentru a doua zi, plus avantajul suplimentar de a privi si de a simti o mai buna sănătate!
Distribuitorul Herbalife te poate ajuta să-ti dezvolti propriul program de stil de viata activ sănătos combinând informațiile nutriției de bază și stilul de viață cu factorii individuali, cum ar fi sexul, etapele vietii , compozitia organismului, nivelurile de activitate.
Un aspect foarte important este faptul că înainte de începerea oricărei diete, Herbalife recomandă consultarea medicului.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.